tisdag 11 oktober 2011

träd/hus/camouflage

När jag satt och bildgooglade La Defénce igår dök det upp fasader som vi missade på plats. I utkanten av området ligger ett gäng bostadshus från 1977 som ritades av arkitekten ÉMILE AILLAUD. Husen som ser ut som sammanfogade cylindrar har fått sitt namn efter arkitekten: "Tours Aillaud" men kallas även för "Tours Nuages", alltså molnhusen. Moln var dock inte min första tanke när jag såg bilderna av dem, utan snarare comouflage och Kroffe sade på en gång när jag visade bilderna att de ju ser ut som trädstammarna!

Överallt i Paris såg vi dessa camougflagestammar som blev ännu vackrare i regnet. Träden är så kallade LONDON PLANE TREES eller Platanus x hispanica. När pappa och mamma var i Grenoble var det just de träden som pappa berättade om med störst entusiasm.

Tydligen är de en blandning av två trädarter (American Sycamore och Oriental Plane) som på naturlig väg bildat hybrider efter att de planteras intill varandra i en park i Spanien för några hundra år sedan. Sedan 1600-talet har de varit populära i parkanläggningar runt om i Europa. Jag har sett dem i Milano tidigare, men kan inte sluta att fascineras av dem. Den här årstiden skiftar dessutom de lönnformade löven till höstfärger vilket gjorde dem ännu vackrare.

Jag vet inte om Aillaud hade träden i åtanke när han ritade husen, men visst är likheten slående!?

1 kommentar:

  1. Hus som träd och städer som skog är en av mina stora inspirationskällor. Alla idéer om att täcka byggnader med växter, takterrasser, balkonger tilltalar mig. Jag hoppas som du att kamoträden var arkitektens inspiration, det vore fint.

    Paris verkar ha inspirerat dig! Hör av dig om du vill sitta å pyssla på Transit nån dag. Kram!

    SvaraRadera