torsdag 6 oktober 2011

till paris, till paris

1: Eiffeltornet byggs, 2-3: foton av tyska gasklockor och gruvtorn av fotograferna Berndt och Hilla Becher.

I morgon drar jag och Kroffe iväg på vår bröllopsresa till Paris! Det är svårt att riktigt smälta den meningen. "Bröllopsresa" och "Paris" låter som hämtat från någon rosaskimrande flickfantasi som inte har något med mig att göra. Men det känns givetvis fantastiskt.

Härom kvällen såg vi sista avsnittet av den mycket sevärda dokumentärserien om TYSK KONST på Kunskapskanalen. Fotografen Hilla, ena halvan av duon BERND OCH HILLA BECHER visade sina fantastiska foton av industribyggnader. Från början var det en del av ett projekt att dokumentera de gamla tyska industrierna som var på väg att försvinna, men med åren har de även fotat konstruktioner i andra länder.

Bland annat i Frankrike. Och hon berättade att man, trots att dessa byggnader är utformade för att vara funktionella, kan se hur de ändå "utsmyckat" eller format konstruktionerna för att även vara estetiska. Hon menade att fransmännen hatar stål och helst klär in allt i betong.

- Men Eiffeltornet då? frågade programledaren.
- De hatar det! Fråga alla taxishaufförer i Paris!

Det hade varit intressant att se hur det skulle se ut i en betongklänning.

4 kommentarer:

 1. Oooo! Tänkte precis messa dig om honeymoono när jag såg det här. Vackert!

  Konstruktionerna får mig att tänka på Dom Luís bro som går mellan Porto och Gaia. Den är byggd av Eiffels kompis Téophile Seyrig. Under min helg i Porto bodde jag med utsikt över bron. Den är vackrare än de foton som jag har googlat fram, som: http://us.123rf.com/400wm/400/400/Peterz/Peterz0904/Peterz090400061/4675456-bridge-of-luis-i-over-douro-river-porto-portugal-it-was-made-by-design-o-gustaf-eiffel-point-of-inte.jpg

  Ha en underbar helg! Champagne och ankeborgande i persikofärgat siden - baguettesmulor på de mest oväntade ställen! Puss!

  SvaraRadera
 2. Ett tips apropå mönster och Paris! Googla stora bilder på "Institut du Monde Arabe IMA architecture". En vacker byggnad, som jag besökte sommaren 2000.

  SvaraRadera
 3. Wow! Fin bro!

  Jag älskar eiffeltornet och tycker inte att det ska kläs i betong. Det gjorde de ju med frihetsgudinnan och hon är ful.
  Konstruktioner är fint!

  Jag tror jag sett ett program med det där huset. Ser ut som massa kameraslutare! Finfint!

  Vi tänkte även ta en tur till la Defense. Tänker att det är läskigt och fint på samma gång?

  SvaraRadera
 4. Oj, overkligt - La défense, alltså.

  Jag skulle kunna köpa att man stylade om Eiffeltornet till en gigantisk champagneflaska. Så vulgo och övertydligt.

  SvaraRadera