tisdag 6 december 2011

plakett

Igår såg jag ett bra program på TV som handlade om den guldplakett som skickades med Apollo 10 1972. Lite lustigt blev det att försöka söka reda på själva bilden eftersom de som ligger bakom den heter Drake och Sagan. Många svanska fanasy-träffar på det. Även lustigt att den nästan blev stoppad eftersom den visade nakna människor. När den presenterades i kanadensisk TV var det första gången de visade avklädda kroppar.

Men det är inte människorna som jag tycker är finast. Utan resten av grafiken. Bakom figurerna är en förenklad bild av själva farkosten för att de som hittar plaketten ska få en uppfattning av storleken.
Längs ner är solsystemet där Merkurius avstånd till solen skrivs som åtta i binära siffor vilket resten av himlakropparna förhåller sig till.

Snyggast är den streckade "stjärnan" till vänster som ska föreställa pulsarers (exploderade supernovor) individuella pulser mot jorden. Tydligen ska utomjordingarna hajja att "Ah, de här strecken är binära siffor som beskriver pulsarers individuella frekvenser, som visar exakt varifrån den här flygande grejen med konstig guldplatta kommer ifrån". Helt underbart!

Min gissning är snarare att de kommer säga. "Coolt, vad snygg! Den ska vi rama in och hänga upp". 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar