tisdag 10 januari 2012

Maurice Binder

Häromdagen visade svt filmen Charade med Audrey Hepburn och Cary Grant. Jag fastnade i introt som är otroligt snyggt. Min första tanke var SAUL BASS, men linjerna stämde inte riktigt. Bass som gjort inledningen till bland annat PSYCHO och MAN WITH THE GOLDEN ARM (och typ all annan snygg 60-talsgrafik) jobbade mycket renare, ytterst få element och färger och trots att psycho-introt innehåller spikraka linjer finns där en skevhet som för mig skriker Blue Note, Hitchcock och smått pårökt jazz.

Introt till Charade är färggladare och med en annan rörelse. Inte lika nervigt, men istället följsamt och även det väldigt snyggt. (Skillnaderna i musiken gör givetvis sitt till också). Och jag hade rätt i att det inte var Bass. Det var istället alla Bondintrons mästare MAURICE BINDER. Maurice designade i stort sett alla Bondintron från DOCTOR NO fram till Golden Eye. Och visst känner man igen spiralerna i Charade?Jag hittade även introt till filmen Arabesque från 1966 som är otroligt snyggt. Tidig video feedback när den är som bäst.

2 kommentarer:

  1. Jag måste helt villervalligt slänga in Saul Bass Vertigotitles. Bara sådär.

    SvaraRadera
  2. Givetvis. Den passar liksom in mitt emellan Bass mer stilrena grejer som jag länkade och Binders lite färg- och formgladare grejer.

    Fast Saul Bass vinner. Alltid.

    SvaraRadera